lauantai 24. marraskuuta 2018

Myrthan kotitalousniksit - kimonon tahranpoisto

Heippa taasen.

Olen ollut syksyn aikana parilla tanssikeikalla, ja jos ei muutenkin, niin erityisesti tälläisen toiminnan seurauksena meikkivoiteella on ikävä tapa tehdä vähän turhan läheistä tuttavuutta kimonon kauluksen kanssa. Kyse ei siis ole pelkästään aluskimonon irrotettavasta ja pestävästä kauluksesta, vaan Oikean Kimonon kauluksesta. Varsinkin paraatikimononi kohdalla meikkivoidetöhrö aiheutti lievää paniikkia tulevia menojani ajatellen. Lopusta löytyy täsmäohjeet tahranpoistoon, mutta tässä alkuun pieni tarina, joka tapahtui siis Suomessa:

M: marssii ison ketjun apteekkiin "Hei, olisiko teillä A-bensiiniä?"
Myyjä: "Täytyy kysyä farmaseutilta." spottaa farmaseutin lähistöltä ja kysyy
M: "Niin siis tahranpoistoon tarvitsisin..."
F: "Emme ole saaneet sitä enää tukusta, mutta katson onko sitä vielä jäljellä varastossa."
M: "Okei, kiitos." odottaa toiveikkaana
F: "Ei, sitä ei valitettavasti ole."
M: "Okei, yritän vielä verkkoapteekista."
F: "Joo, kannattaa katsoa sieltä."

Höh.

Googlen hakutulos näyttää A-bensiiniä verkkoapteekin valikoimissa, mutta verkkokaupassa ei ole tilaus-namiskaa
M: lähettää tiedustelun sähköpostilla ko. verkkoapteekkiin
VA: " --- valitettavasti tuote on poistunut markkinoilta, eikä sitä ole enää myynnissä verkkokaupassamme eikä myöskään kivijalka-apteekissamme"

Äyh.

Seuraavana päivänä matkalla markettiin M päättää poiketa paikallisessa pikkuapteekissa
M: lannistuneena "...Eihän teillä ole tahranpoistobensiiniä...?"
F: "Katsotaas, kyllä sitä pitäisi olla."
M: "Jee!!"
F: pahoitellen "Meiltä löytyy vain tälläinen pikkupurkki..."
M: "Oi, ihanaa. Se käy hyvin! Ottaisin sen."

Bensiiniin olen törmännyt ensimmäisen kerran Japanissa asuessani, kun halusin poistaa juurikin samanlaisen meikkivoidetöhrön kimonon kauluksesta. Kimonon peseminenhän ei ole mikään yksinkertainen juttu [puretaan palasiksi, pestään, ja ommellaan takaisin kiinni: termi on 張り洗い hariarai tai 洗い張り araihari eli yhdistelmä 'pesemisestä' arau ja 'kimonon levittämisestä kuivumaan' haru.], joten etsiessäni silloin vinkkejä yksittäisen tahran poistoon, herra Google suositteli (tahranpoisto)bensiiniä 染み抜きベンジン (shiminukibenjin). Siispä marssin paikalliseen apteekkiin ja siellähän komeili bensiinit tahranpoistoaineiden seassa. Testasin ja totesin hyväksi.

Vaikka allekirjoittanut onkin harrastanut araihari-aktiviteettia pariinkin otteeseen, homma ei ole niin hauskaa, että sitä kovin mielellään lähtisi tekemään. Tarinaani edelsikin kuumeinen googlailusessio työmatkalla bussissa, kun yritin etsiä, olisiko suomalaisissa tuotteissa ylipäätään mitään bensiiniä vastaavaa. Toivottavasti kanssamatkustajat eivät kovasti kummastelleet, miksi selailin bensiineiden kemiallisia koostumuksia ja muita yksityiskohtia kieli keskellä suuta aamukuudelta... Löysin netseistä termin A-bensiini, mutta ilmeisesti myös "pelkkä" bensiini toimisi. Tosin, tuskinpa kukaan olisi apteekissa ajatellut, että lähdin lentokoneen polttoöljyä ostamaan...

Tälläisen putelin löysin.

Bensiinin käyttötarkoitus


Bensiini toimii rasvapohjaisiin tahroihin, kuten esim. meikkivoide ja kuulemma myös huulipuna – en ole kuitenkaan uskaltanut kokeilla tätä edes testimielessä. Bensiinin teho perustuu siihen, että se on (kivi)öljyä → öljytahra poistetaan öljyllä. Mikä parasta, se haihtuu eikä jätä kuivuessaan ”omaa” tahraa, minkä esimerkiksi vedellä poistaminen tekisi.

Omien kimonoideni kohdalla bensiini ei ole tahrannut kimonoa tai syönyt kimonon väriä/kuviointia, joten käytössäni se on toiminut moitteettomasti. Kokeilisin kuitenkin varmuuden varuilta ensiksi bensiinin soveltuvuutta johonkin huomaamattomaan kohtaan.

*Winkwink. Bensiinihän toimii siis muuhunkin arkaan matskuun, esim. kravatteihin.


 

 

Ohjeet

 
***HUOM 1*** Hoida tahranpoistoproseduuri hyvin ilmastoidussa tilassa.
***HUOM 2*** Bensiini on helposti syttyvää, joten säilytäthän sitä asianmukaisesti ja turvallisessa paikassa.


Tarvitset seuraavat välineet:

  • bensiiniä (A-bensiini tai tahranpoistobensiini)
  • ”rätti” (esim. pieni pyyhe)
  • pyyhe suojaksi kimonon alle





Tee näin:

Kokeile bensiiniä ensin huomaamattomaan kohtaan (esim. kimonon oikeanpuoleinen ”lärpäke” eli okumi, joka tulee puettuna kimonon toisen ”lärpäkkeen” alle) ja anna vaikuttaa 5 min. Jos kaikki on ok, niin voit jatkaa tahranpoistoon.
    Ennen - jälkeen
    Ennen - jälkeen
  1. Laita kimonon tai tahranpoistoa tarvitsevan kankaan alle pyyhe suojaksi. 

  2. Kostuta rätti bensiinillä ja painele tahraa varovasti. Oikeaoppisesti tahraa pitäisi poistaa kankaan nurjalta puolelta, mutta kimonossa on vuori, joka estää ”suoran” pääsyn tahraan. Eli tahraa voi pyyhkiä suoraan päälipuolelta.

  3. Älä hankaa tahraa, mutta voit pyyhkiä/töpötellä sitä varovasti rätilläsi.

  4. Kostuta rättiä uudestaan bensiiniin, mikäli edellinen ehtii haihtua. Tahrasta riippuen töpöttelyä joutunee tekemään muutaman kerran tai enemmänkin.

  5. Jätä kangas tuulettumaan hetkeksi (jotta bensiini haihtuu). Ei kannattane pitää suorassa auringonvalossa. Sulje bensiinipullo huolellisesti ja vie säilöön turvalliseen paikkaan. Rätin ja pyyhkeen voi pestä.




Kuvien tahrat toimivat lähinnä näkötestinä tarkkasilmäisimmille (tai tarkkanäyttöisimmille), sillä ne eivät harmillisesti erotu kovinkaan selkeästi – naamani sävy mätsää aika mestarillisesti kimononi kalpeaan väriin... Jos ei muuten, niin kuvista ainakin näkee sen, ettei bensiini ole tehnyt kuviolle mitään.

Otan tietenkin mielelläni vastaan vinkkejä muuhun kimonon tahranpoistoon, joten jakakaa ihmeessä käytännössä hyväksi havaittuja kikkoja eteenpäin :) Hauskaa tahranpoistoa!
 
-M

PS. Juteltiin tästä episodista sensein kanssa. Hänkin on kuulemma käyttänyt kimonon tahranpoistoon aina bensiiniä eikä sen kanssa ole koskaan ollut mitään ongelmia. Senseille oltiin kuulemma kuitenkin suositeltu erästä toista ainetta, ligroin (tai ligroine). [Kyse on jostakin bensiinin variantista, jolla ilmeisesti on bensiinilaaduista alhaisin haihtumispiste. Veikkaisin, että tuo nopea haihtuminen tekee siitä vielä tahranpoistobensiiniä tehokkaamman. Tähän hätään parhain selitys löytyy japaninkielisestä Wikipediasta bensiinin kohdalta.] Hän ei ollut ehtinyt testata enkä itsekään ole vielä tutustunut aineeseen tarkemmin. Kerron tästä, jos tilanteeseen tulee jotakin päivitettävää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti